Lakossági energetikai pályázat 2024: Fűtéskorszerűsítés támogatása

2024-ben számos energetikai pályázat érhető el, melyek az otthonok energiahatékonyságának javítására és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzésére irányulnak. A Napenergia Plusz program vagy a családi ház és lakásfelújítási pályázatok olyan támogatási formák, amely segítséget nyújtanak a magánszemélyeknek és közösségeknek az energiafogyasztás csökkentése érdekében végzett korszerűsítésekhez. Ezen pályázatok célja, hogy ösztönözzék az energiatakarékos megoldások alkalmazását, így például a hőszigetelés javítását, a nyílászárók cseréjét, a fűtési rendszerek korszerűsítését vagy a napkollektorok vagy a hőszivattyúk telepítését. A pályázatok típusai, feltételei és támogatási mértékei eltérőek lehetnek, így különös figyelmet kell fordítani a pályázat kiválasztása előtt a részletek alapos áttanulmányozására. Ebben a cikkben elsősorban a fűtéskorszerűsítési pályázatokat, támogatásokat vesszük górcső alá.

Lakossági energiahatékonysági pályázatok – az energetikai fejlesztési támogatások jellemzői

Az energetikai pályázatok keretében igénybe vehető támogatások többnyire vissza nem térítendő állami vagy uniós forrásokból származnak, amelyek jelentős mértékben csökkenthetik a felújítási, korszerűsítési munkálatok költségeit. A támogatások mértéke és a pályázati feltételek projekt- és helyszínspecifikusak lehetnek, ezért fontos, hogy az érdeklődők alaposan tájékozódjanak az aktuális pályázati kiírásokról.

Fűtéskorszerűsítés támogatás 2024-ben az Otthonfelújítási Program keretében

Ez a legnépszerűbb energetikai pályázat, melynek keretében akár 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást vagy kamatmentes hitelt is igényelhet a fűtés, a szigetelés, a nyílászárók és a melegvíz-ellátás korszerűsítéséhez. A program várhatóan 2024. június 3-án indul. A pályázatokat a Pénzügyminisztérium honlapján lehet majd benyújtani. A benyújtási határidő 2025. december 31., de a források kimerüléséig.

A program célja az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése. A támogatás igényléséhez többek között szükséges, hogy a ház vezetékes gázhálózatra legyen csatlakoztatva, és jelenlegi energiahatékonysági besorolása legalább „JJ” legyen.

A pályázatok iránt nagy az érdeklődés, és a források gyorsan elapadhatnak. Ezért javasolt mielőbb tájékozódni és benyújtani a pályázatot. Az aktuális változásokról, hírekről, mi is tájékoztatjuk önt. Ha még nem iratkozott fel hírlevelünkre, itt most megteheti.

Ne maradjon le a pályázati- és a házfelújítási friss infókról, árakról

A feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkat: [link]Adatkezelési tájékoztató[/link] elolvasása.

Kádár-kocka típusú épületek fűtési rendszerének korszerűsítése támogatással

Az 1990 előtti épületek természetesen nemcsak Kádár-kockák lehetnek, amelyek jellemzően a szocialista korszakban épültek, de a  régi polgári házak és a modernebb többszintes családi házak is gyakran szembesülnek az energiahatékonyság kihívásaival. Az ilyen típusú ingatlanok esetében a fűtési rendszer korszerűsítése kiemelt jelentőséggel bírhat, hiszen a modern fűtéstechnológiák alkalmazásával jelentős mértékben csökkenthető a hőveszteség és az energiafelhasználás.

Konvektoros fűtés korszerűsítése:

Az elavult, kevésbé hatékony konvektorok cseréje modern, energiatakarékos készülékekre. A pályázat keretében jelentős támogatást lehet igényelni a beruházás költségeinek fedezésére.

Gázfűtés korszerűsítés:

A gázkazánok modernizálása vagy teljes cseréje, amely magában foglalhatja a kondenzációs kazánok bevezetését is, amelyek jelentősen csökkentik a gázfogyasztást és növelik a rendszer hatékonyságát.

Vízteres padlófűtés kialakítás:

Ez a típusú padlófűtés meleg vízen alapul, amelyet csövekben vezetnek keresztül a padló alatt. A vízteres rendszer központilag is csatlakoztatható, így gázkazán, hőszivattyú, vagy akár napenergia segítségével is működtethető. Energiatakarékos megoldás, mivel alacsony hőmérsékleten is képes hatékonyan melegíteni, így csökkenti a fűtési költségeket és növeli a komfortérzetet.

Elektromos padlófűtés kialakítása:

Az elektromos padlófűtés rendszerek általában fűtőkábelekből vagy fűtőszőnyegekből állnak, amelyek közvetlenül a padlóburkolat alá kerülnek. Bár az elektromos rendszerek gyorsabban reagálnak és könnyebben telepíthetők, mint a vízteres rendszerek, általában drágábbak a működtetésük. Ideális választás lehet kisebb területekre, mint például fürdőszobák, ahol szükség van gyors hőelosztásra.

A teljes fűtési rendszer korszerűsítése:

Komplex megoldások, mint a hőszivattyús rendszerek telepítése, amelyek hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhetnek, és csökkentik a környezeti terhelést.

Napelemes fűtési rendszerek támogatása 2024-ben – lakossági napelemes rendszerek

A „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályáza keretében kizárólag az alábbi két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás:

(1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése,

VAGY

(2) tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.

Vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ahol a támogatás intenzitása: 100%.

Elnyerhető támogatás legfeljebb az (1) esetén bruttó 2.900.000 Ft, (2) esetén bruttó 11.300.000 Ft.

A beruházás csak a Regisztrált kivitelező listából választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg. A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés. További információ: https://napelem.palyazat.gov.hu/

Helyi önkormányzati pályázatok fűtéskorszerűsítésre

Végül ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy számos önkormányzat is indít energetikai pályázatokat fűtés korszerűsítésre. A feltételek és a támogatás mértéke önkormányzatonként eltérő. Érdemes a helyi önkormányzat honlapján tájékozódni a elérhető támogatásokról.

Miért érdemes élni az épületenergetikai pályázati lehetőségekkel?

A pályázatok kihasználása nem csupán pénzügyi előnyökkel jár, hanem hozzájárul otthona komfortjának növeléséhez, az ingatlan piaci értékének emeléséhez, és segít a környezeti lábnyom csökkentésében is. A korszerűsített fűtési rendszerek kevesebb karbantartást igényelnek, és hosszú távon jelentős energia-megtakarítást eredményeznek.

Kondi Árpád és csapata készen áll segíteni

Ha felújítást tervez, és szeretné kihasználni az energetikai pályázatok nyújtotta lehetőségeket, Kondi Árpád és szakértői csapata készen áll, hogy segítsen a projektek megtervezésében és kivitelezésében. Szakmai hozzáértésünkkel és tapasztalatunkkal biztosítjuk, hogy a felújítás gördülékenyen zajljon, és maximálisan eleget tegyen a pályázati követelményeknek. Nézzen szét weboldalunkon,  ahol további információkat talál, vagy kérjen tőlünk személyre szabott tanácsadást és árajánlatot. Bízza profikra otthona energetikai korszerűsítését, és tegyen egy lépést egy fenntarthatóbb jövő felé!

Fűtéskorszerűsítés árajánlat kérés>>

Ne maradjon le a pályázati- és a házfelújítási friss infókról, árakról

A feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkat: [link]Adatkezelési tájékoztató[/link] elolvasása.