A “Kádár-kocka”, a magyar építészettörténet egyik meghatározó jelensége. Ezeknek a házaknak a felújítása nem kis feladat, hiszen egy olyan időszak építési stílusával és struktúrájával kell szembenézni, amely ma már elavultnak tűnhet. A Kádár-kockák felújítása során gyakran merül fel az a kérdés, hogy vajon megmaradjon az eredeti alaprajzi elrendezés, vagy inkább érdemes teljesen újragondolni az egészet. Egy felújított kádárkocka ugyanis nemcsak esztétikai, hanem funkcionális változásokat is hozhat. A cikkben bemutatott “Kádár-kocka előtte-utána” képek jól mutatják a drasztikus változásokat, amelyek a felújítás során végbemennek, különösen ha a belső átalakítást is figyelembe vesszük. A Kádár-kocka felújítás támogatás keretében például állami és önkormányzati forrásokból is lehet pályázni 2024-ben. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy hogyan is lehet új életet lehelni ezekbe az épületekbe!

A Kádár-kocka története

A Kádár-kocka vagy közismertebb nevén kockaház, a 20. századi magyar építészet egyik ikonikus eleme. A 1960-as évek és az 1980-as évek között Magyarországon épült népszerű családi háztípus, amely földszintes, sátortetős és körülbelül 100 négyzetméteres alapterületű. Ezek az épületek az ország minden részén megtalálhatóak, és jelenleg nagy kereslet mutatkozik irántuk az ingatlanpiacon, legyen szó felújítás előtt álló vagy teljesen felújított Kádár-kocka házakról. De miért is volt ennyire népszerű? Ennek több oka is van.

Az egyik legfőbb előnye a korábbi parasztház típusokkal szemben az alaprajzi kialakításában rejlett. A parasztházaknál a szobák gyakran egybe nyíltak, ami korlátozta a belső terek elrendezésének variálhatóságát. A Kádár-kocka esetében azonban lehetőség nyílt arra, hogy egy központi folyosóról nyíljanak az egyes helyiségek, ami rugalmasságot biztosított a belső tér tagolásában. Ez nemcsak a funkcionalitást, hanem a lakók privát szféráját is szolgálta.

A kockaházak külseje az egyszerűséget és a funkcionalitást egyesítette. A jellegzetes tűzfalak, melyek a régebbi épületeket jellemezték, a Kádár-kockáknál eltűntek, helyettük az egyszerű, letisztult formavilág került előtérbe.

Az alapozás terén is jelentős változásokat hozott ez az építési stílus. Míg a régi parasztházakat gyakran egyszerű vagy alig létező alapra építették, a Kádár-kockák akár 2 méter mélységű alapra is kerülhettek, ami a stabilitást és a hosszú élettartamot garantálta.

Költséghatékonyság szempontjából is előnyös választásnak bizonyult. Olcsó volt a kivitelezése, és az alapterületének köszönhetően nem foglalta el az egész telket, így a kertészkedésre vágyóknak is maradt elegendő terület. Mindent összetömörített egy kocka formában, mégis kényelmes életteret biztosított a lakóknak.

A fűtés terén is innovációt hozott. A központi helyen elhelyezett kandalló vagy kályha az egész házat képes volt kifűteni, így a téli hónapokban is meleg otthont biztosított a családoknak. 

Kádár-kocka újragondolva – felújítási tervek

Dr. Perényi László Mihály, a Pécsi Tudományegyetem docense szerint a Kádár-kockák építészetileg sok lehetőséget kínálnak, mivel az alaprajzuk közel négyzetes, a belső tér átalakítása pedig rugalmas. A házak jellemzően téglából épültek, jó hőtárolással rendelkeznek, és könnyen átalakíthatók energiatakarékos épületekké. A felújítás során gyakran szükség van új nyílászárókra, a villamos rendszer megújítására, és sok esetben a padló és vakolat cseréjére is. Perényi ajánlja ezeknek az épületeknek a vásárlását, de hangsúlyozza, hogy egy már felújított háznál fontos tudni, hogy pontosan milyen anyagokból és milyen módszerekkel készült a felújítás. 

[Forrás: HelloVidék által készített interjú Dr. Perényi László Mihállyal]

A Kádár-kockák felújítása – szigetelés

A Kádár-kocka szigetelése, azaz a kockaház homlokzati felújítása viszonylag egyszerű. A szigetelés az alaptól indul és követi a ház kockaformáját felfelé. A szigeteléstől modern és friss külsőt kap az épület. Az alap köves kialakítása nem csupán esztétikai szempontból fontos; a kő anyaga kiváló víztaszító tulajdonságokkal bír és hosszú távon is ellenálló és tartós. 

A Kádár-kockák felújítása – az oromdeszka állapotának megóvása

A felújítás során különös figyelmet érdemel az oromdeszka vagy széldeszka állapotának megóvása és helyreállítása. A megfelelően felújított oromdeszka védelmet nyújt a tető és a falak találkozásánál az időjárási hatásokkal szemben,miközben megőrzi a ház eredeti karakterét és hangulatát. 

A Kádár-kockák felújítása – hozzáépítés

Az alábbiakban a hozzáépítés lehetőségeiről és az engedélyeztetés folyamatáról írunk egy áttekintést.

 • Engedélykötelezettség: A hozzáépítések gyakran engedélykötelesek. Az engedélyeztetés során figyelembe veszik a tervezett hozzáépítés méretét, a környezetvédelmi előírásokat, a szomszédos ingatlanokat és egyéb tényezőket is.
 • Könnyűszerkezetű hozzáépítés: Egy könnyűszerkezetű hozzáépítés gyorsabb és sokszor olcsóbb megoldást kínál. Fa vagy fém vázra épül, melyet általában hőszigetelő anyaggal töltnek ki, és a külső felületet is szigetelik. Könnyűszerkezetű hozzáépítésnél fontos odafigyelni a megfelelő szigetelésre és a vízzáróságra is. Ehhez nem kell külön engedély
 • Egyéb megoldások: A hagyományos tégla vagy beton szerkezetek mellett léteznek egyéb megoldások is, mint például az Ytong vagy a Porotherm tégla, amelyek jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek.
 • Összhang a meglévő épülettel: Fontos, hogy a hozzáépítés harmonizáljon a meglévő kockaházzal. Ez nem csak esztétikai szempontból lényeges, hanem az építészeti és szerkezeti összhang megteremtése is elengedhetetlen.
 • Műszaki és energetikai követelmények: A hozzáépítéskor figyelembe kell venni a jelenlegi épületvédelmi és energetikai előírásokat is. A megfelelő szigetelés és a modern technológiai megoldások alkalmazása révén nemcsak a kényelmet növelhetjük, hanem az energiahatékonyságot is javíthatjuk.

Összefoglalva, a Kádár-kocka hozzáépítése során számos szempontot kell figyelembe venni. Mindig érdemes szakemberrel konzultálni a tervezés és kivitelezés előtt, hogy a legoptimálisabb és legmegfelelőbb megoldást válasszuk.

A Kádár-kockák felújítása  – belső felújítás

A Kádár-kocka belső átalakítása, átépítése számos lépést és tevékenységet foglal magába. Ezek a munkálatok a ház állapotától, az elvárásoktól és az igényektől függően változhatnak. Az alábbiakban felsorolunk néhány lényeges tevékenységet, amelyek gyakran részét képezik egy ilyen felújításnak:

 • Bontási munkálatok: Rég elavult szerkezetek, beépített bútorok eltávolítása, a nem kívánt falak vagy részek lebontása.
 • Helyiségek egybenyitása: A modern lakberendezési trendek gyakran preferálják a tágas, nyitott terek kialakítását. Ezáltal a nappali, a konyha és az étkező egy nagyobb térbe egyesíthető.
 • Falak renoválása: Régi vakolat eltávolítása, újra vakolása, esetleg további hő- vagy hangszigetelés kialakítása.
 • Festés: A felújított falak és mennyezetek újrafestése, esetleg tapétázása.
 • Padlózat cseréje: Régies vagy kopott padlóburkolatok cseréje, új parketta, laminált padló vagy csempe verése.
 • Villanyszerelési munkálatok: Régi elektromos vezetékek cseréje, új kapcsolók, konnektorok elhelyezése, világítási rendszer korszerűsítése.
 • Víz- és fűtésszerelési munkálatok: A fürdőszoba és a konyha felújítása során gyakran cserélnek csöveket, szelepeket, radiátorokat vagy modernizálják a fűtési rendszert.
 • Belső ajtók és ablakok cseréje: Energetikai és esztétikai okokból az ajtók és ablakok is gyakran felújításra kerülnek.
 • Konyha és fürdőszoba felújítása: Új burkolatok, szaniterek, bútorok és gépek beszerelése.

Mielőtt nekikezdene a felújításnak, érdemes egy átfogó tervet készíteni, amely figyelembe veszi az összes lépést, az anyagiakat és az időkeretet. Ezenkívül ajánlott szakemberekkel konzultálni, hogy a legjobb eredményt érjük el a felújítás során.

Kádár-kocka felújítási ötletek a Pinteresten

Kádárkocka felújítás árak – belső átalakítás árajánlat kérés>>

Ne maradjon le a pályázati- és a házfelújítási friss infókról, árakról

A feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkat: [link]Adatkezelési tájékoztató[/link] elolvasása.