A régi ház felújítása kihívást jelent, de ötletek sorával és a megfelelő költségvetéssel új életet lehelhetünk ezekbe az értékes épületekbe. Az elmúlt években a régi ház felújítás költségei az anyagárral együtt jelentősen emelkedtek, így 2023-ban érdemes naprakész információkat beszerezni. Legyen szó régi polgári házakról, családi házakról, vagy lakásokról, a belső átalakítástól a régi falak és a  homlokzat felújításáig, a hőszigeteléséig számos lehetőség kínálkozik. A régi ház felújításának költségeit számtalan tényező határozza meg. Lássuk, hogy mitől lesz egy régi felújításra szoruló házból gyönyörű otthon! Mire ügyeljünk?

Az idő vasfoga: régi épületek felújításának jelentősége

Az idő múlásával az épületek kopnak, elavulnak, és gyakran komoly javításra szorulnak. Egy régi lakás felújítása vagy egy polgári ház átalakítása nem csak esztétikai javulást jelenthet, hanem komfort- és értéknövelő hatása is jelentős lehet. Emellett, a régi épületek felújítása hozzájárul a környezet megóvásához és a történelmi értékek megtartásához.

Régi polgári házak felújítása

A magyarországi polgári házak építészeti szempontból jelentős kincseket rejtenek. Tágas belső terek, magas belmagasság, művészi díszítés jellemzi őket. Viszont mivel ezek az épületek az elmúlt századokban épültek, felújításuk gyakran komoly kihívás elé állítja a tulajdonosokat.

A polgári házak sajátosságai

Ezen házak felújításakor fontos szem előtt tartani, hogy milyen sajátosságokkal rendelkeznek. Egyik legjellemzőbb tulajdonságuk a magas belmagasság, melynek köszönhetően az otthonok levegősebbek, világosabbak, de ezzel együtt a fűtési költségek is magasabbak lehetnek. Sok ilyen házban még ma is működő cserépkályhák találhatók, amelyek nem csak hangulatot teremtenek, hanem a téli hidegben is képesek melegen tartani a tereket. Ha a házak nem rendelkeznek megfelelő szigeteléssel, a gázfűtés sokba kerülhet, hiszen a magas belmagasság miatt rengeteg hő távozik.

Felújításkor érdemes nem csak a költségekre és a műszaki kihívásokra gondolni, hanem a rejtett lehetőségekre is, melyek egy ilyen régi polgári házban rejlenek. A megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel a múlt századok hangulatát ötvözhetjük a modern kor kényelmeivel.

A régi családi házak felújítása: –  “Kádár-kocka” típusú épületek  újjávarázsolása

A Kádár-kockák, bár az építészettörténet meghatározó elemei, napjainkra sok esetben elavultnak tűnhetnek. A felújítási folyamat során ezért a hangsúly gyakran nem a régi karakter megőrzésén, hanem az újjávarázsoláson van. A változások, amelyeket egy ilyen ház megélhet, gyakran látványosak, melyek a mai kor igényeihez igazodnak.

A Kádár-kockák jellemzői között szerepel az egyszerű, kocka alakú kialakítás, az általában földszintes kivitelezés és a központi fűtési rendszer. Belső tereik gyakran egy központi folyosóra épülnek, ahonnan a különböző szobák nyílnak. Az alaprajzi kialakításnak köszönhetően azonban van lehetőség arra, hogy a belső teret teljes mértékben átalakítsuk és a mai igényeknek megfelelően modernizáljuk.

Az ilyen típusú régi családi házak átalakításával és felújításával az elavult funkciók és tervek helyett egy modern, kényelmes és energiatakarékos otthon jöhet létre, amely továbbra is őrzi azt az ikonikus külső megjelenést, amelyet sokan kedvelnek és azonosítanak.

További részleteket, például a Kádár-kockák belső átalakításának lehetőségeiről és a felújítás során előforduló kihívásokról a Kádár-kocka házak felújítása, átépítése és belső átalakítása cikkünkben olvashatnak bővebben.

régi házak felújítása

A régi házak belső és külső felújítása – az öreg épületek átalakítása

Régi házak felújításakor nem csak a jelenkori komfortot és esztétikát kell szem előtt tartani, hanem a múlt értékeinek, hangulatának megőrzését is. Sok régi házban számos olyan építészeti és művészi kincs található, amelyek az idők folyamán elveszettnek hitték, de egy alapos felújítással újra fényükben tündökölhetnek.

Régi házak belső átalakítása ötletekkel: új életre keltjük a tereket

A régi házak belső átalakítása során a legtöbb tulajdonos korszerűsíteni szeretné otthonát. Az új burkolatok, színek és bútorok mellett a hőszigetelés is prioritást élvez, mivel ez jelentős energiamegtakarítást eredményezhet. A régi típusú házak átalakításánál, például a polgári lakások felújításánál, nagy hangsúlyt kell fektetni a történelmi jelleg megőrzésére.

A legtöbb régi ház belső felújításának első lépéseként az új vakolás szükségességét vizsgáljuk. A meglazult, repedezett vagy dohos falakat le kell verni, majd újravakolni. 

A festés során választhatunk olyan árnyalatokat, amelyek frissességet és modernitást visznek a terekbe. 

Az új burkolat kiválasztása fontos, mivel az jelenti az alapját az egész ház hangulatának. Legyen az kerámia, parketta vagy egyéb modern megoldások, fontos, hogy harmonizáljanak a ház eredeti stílusával.

Különleges figyelmet érdemelnek a régi, karakteres ajtók és ablakok. A felújításuk nem mindig egyszerű feladat, de a végeredmény gyakran meghaladja a várakozásokat. Sokan úgy döntenek, hogy a nyílászárókat  kicserélik. Ilyenkor törekedni kell a mai energiatakarékossági szempontoknak való megfelelésre, de egyben az esztétikai szempontokat se felejtsük el!

Külső munkálatok: megőrizni a múlt szépségét

A régi házak külsejének felújítása különleges gondosságot igényel. Sokszor az eredeti építészeti stílusjegyeket, díszítéseket érdemes megtartani, vagy esetleg visszaállítani azokat. A külső festés, a homlokzatfelújítás, az esőcsatorna cseréje vagy a tető felújítása során fontos, hogy az új elemek harmonizáljanak az eredeti dizájnnal.

A régi házak gyakran nem rendelkeznek megfelelő szigeteléssel, amely nemcsak energiapazarlást, hanem komoly költségeket is jelenthet a tulajdonosnak. Szigetelni kell a házat a lábazattól a tetőig, beleértve a tetőtér szigetelését is.

Régi ház felújítás költségei 2023-2024

Amikor egy régi ház felújításáról van szó, sok tényezőt figyelembe kell venni. Kondi Árpád vagyok és építőipari generálkivitelező csapatommal szeretnénk Önt támogatni ebben a projektben. Legyen az egy egyszerű homlokzati hőszigetelés, vagy egy komplex családi ház felújítás, biztos lehet benne, hogy szakértelmünkkel az Ön igényeit is maradéktalanul kielégítjük. Budapesten és környékén vállaljuk a munkákat, és mindig azon vagyunk, hogy a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsuk ügyfeleinknek.

A régi ház felújítási költségei változóak és sok tényezőtől függnek. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az állam is kínál támogatásokat a felújításhoz, amelyekkel jelentős összeget spórolhatunk. Azonban minden felújítás előtt elengedhetetlen egy alapos állapotfelmérés, mely alapján meghatározhatók a szükséges munkálatok és költségek.

A régi házaknak különleges varázsa van, de felújításuk nem egyszerű folyamat. Többek között figyelembe kell venni a bontandó részeket, az elvégzendő munkák nagyságát és a településrendezési szabályokat. De a végeredmény mindig megéri: egy régi ház modern kivitelezéssel nem csak komfortosabbá válik, de az ingatlan értéke is növekszik.

Néhány tájékoztató jellegű ár a felújítási költségekkel kapcsolatban:

A régi házak   külső és belső felújításának költségei 220 000 forint/nm -től indulnak. 

Régi ház felújítás referencia

Egy több mint száz éves, háború előtti ház Budapest szívében, amire ráfért már egy újítás, így  hát megbíztak minket vele és a képekből is lehet látni,hogy most sem okoztunk csalódást! 🙂

Amint láthatják a ház külseje igen csúnya volt, leomlott vakolatok, növényekkel benőtt falak, és még néhány töltény golyót is találtunk a falakban…

A ház több mint 300m2 ,és kevesebb mint 3 hét alatt  fejeztük be.

Íme egy  modern ház lett belőle!

régi polgári ház felújítása referencia
Régi polgári ház felújítása - előtte és utána


Minta árajánlat régi házak felújítására

Homlokzati Hőszigetelés: 10cm-es hőszigetelő lappal.

Kivitelezés fázisai:

 1. Lábazat kialakítása nedvtaszító xps lappal
 2. Eps hőszigetelő lapok felragasztása
 3. Eps lapok dübelezése (Megrendelő kérésére akár polisztirol pogácsával)
 4.  Ablak Spaletták kialakítása
 5. Eps lapok ragasztóhabbal való erősítése
 6. Gázcsövek szellőztetése
 7. Sarkok illetve ablak élekre élvédők felhelyezése
 8. Össz. felület vakolása dryvit háló beágyazásával.
 9. Vakolat másodolása (tisztázása)
 10. Felület alapozása
 11. Nemes vakolat és lábazati anyag felhordása

A kivitelezés munkadíja ami a felsorolt munkafázisokból áll: nettó 10.000 Ft-14.000 Ft /m2 lapvastagságtól függően.

Állványozás:

Állványozási díj: nettó 2200ft-tól/m2

A kivitelezés munkadíja az csakis a munkadíjra értendő, nem tartalmaz anyagdíjat.

Az anyag kiírást a tervezésem alapján kell megrendelni.

ui: A munkálatokhoz állandó bejelentett csapatot biztosítok mely alkoholmentes…


Bár az árak csak tájékoztató jellegűek, és sok tényező befolyásolja őket, tapasztalataink szerint a teljes ház felújítás költségei általában kedvezőbbek, mint egy új ház építésének költségei.

Fontos, hogy a felújítás során minden lépést alaposan megtervezzünk. Ha szeretné megtudni, mennyibe kerülne a saját projektje, keressen minket bizalommal és kérjen ingyenes felmérést és árajánlatot. Mi mindenben segíteni tudunk, legyen az a régi ház teljes felújítása vagy csak egyes részeinek korszerűsítése.

Régi ház felújítás költségei 2024 – árajánlat kérés>>

Ne maradjon le a pályázati- és a házfelújítási friss infókról, árakról

A feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkat: [link]Adatkezelési tájékoztató[/link] elolvasása.