A régi házak felújításánál az egyik legnépszerűbb téma az utólagos hőszigetelés. Legyen szó belső falak utólagos hőszigeteléséről, padló, padlásfödém vagy akár a tetőtér hőszigeteléséről, a szakemberek és a tulajdonosok is egyre inkább felismerik az ilyen beavatkozások jelentőségét. A lakás vagy családi ház utólagos hőszigetelése nemcsak a kényelmet, de az energiahatékonyságot is növeli. A födémtől kezdve a a terméskő lábazat utólagos hőszigeteléséig terjedhet a paletta, amit egy komplex felújítás során figyelembe vehetünk. De vajon hogyan hozzuk meg a helyes döntéseket a hőszigetelés utólagos megvalósításában? Hol érdemes kezdeni, és melyik megoldás a legköltséghatékonyabb? Ezekre a kérdésekre keresünk választ a következőkben.

Miért fontos az utólagos belső és külső hőszigetelés?

A jó hőszigetelés megakadályozza a hőveszteséget, csökkentve ezzel a fűtési és hűtési költségeket. Emellett kényelmet és egészségesebb életkörnyezetet is biztosít. Az utólagos külső és belső hőszigetelés a házak és lakások élettartamát is növelik. Ebben a cikkben két fő hőszigetelési módszerről beszélünk: a belső és a külső hőszigetelésről. Mindkét módszernek megvannak a sajátosságai, különösen akkor, amikor családi házakról vagy panellakásokról van szó.

Utólagos belső hőszigetelés

A belső hőszigetelés az épület belső felületén alkalmazott hőszigetelési módszer. Két esetben kerülhet előtérbe: amikor az épület külső megjelenése nem változtatható meg vagy amikor a külső hőszigetelés nem elégséges.

Mi tartozik az utólagos belső hőszigetelés kategóriája alá?

Belső falak: A belső falak utólagos hőszigetelése a belső tér kényelmét növeli, és különösen akkor javasolt, ha a homlokzat szigetelésénél korlátozottak a lehetőségek. Itt azonban óvatosan kell eljárni. Erről részletesen írunk a cikk további részében. 

Tetőtér, padlásfödém: A tetőtér, és a padlásfödém utólagos hőszigetelése elengedhetetlen, mivel ezeken a területeken jelentkezik a legnagyobb hőveszteség.

Padló és aljzat: Az utólagos padló és aljzat hőszigetelése sokszor mellőzött terület, pedig a kényelem és a hőveszteség szempontjából kiemelten fontos.

Pincefödém: A pincefödém utólagos hőszigetelése különösen az alagsorral rendelkező épületeknél lényeges, ahol a hőveszteség a födémen keresztül is jelentős lehet.

Utólagos külső hőszigetelés

A külső hőszigetelés egyik legnagyobb előnye, hogy képes az épület teljes külső burkolatának hőszigetelését megvalósítani anélkül, hogy az épület belső terében bármilyen beavatkozást igényelne. Ez különösen előnyös olyan épületeknél, ahol a belső tér átalakítása nem kívánatos vagy nem lehetséges.

Utólagos homlokzati hőszigetelés: Az utólagos homlokzati hőszigetelés lehetővé teszi egy épület homlokzatának hőszigetelését külső szigetelőanyagok felhelyezésével. Ez nemcsak a hőveszteséget csökkenti, hanem az épület megjelenését is frissíti. A megfelelő szigetelőanyag kiválasztása és a szakszerű kivitelezés hosszú távú megtérülést biztosíthat az energiahatékonyság javulása révén.

Lábazat utólagos hőszigetelése: Az épületek lábazata gyakran felelős a hideg bejutásáért, különösen a földszinti helyiségekben. Az utólagos lábazatszigetelés ezen hőveszteségek csökkentésére irányul, a szigetelőanyagok külső felvitele révén. Ez megakadályozza a hideg és a nedvesség bejutását az alapzat és a falak találkozásánál.

Tetőszigetelés: Bár a tetőszigetelés gyakran belső beavatkozással történik, léteznek külső tetőszigetelési technikák is. Ezek során a tető külső felületére kerülnek a szigetelőanyagok, gyakran egy új tetőfedési réteg alatt vagy felett. A külső tetőszigetelés ideális megoldás olyan esetekben, amikor a tetőtérben nincs elegendő hely a belső szigeteléshez vagy az nem kívánatos.

A külső hőszigetelés nemcsak az épület energiahatékonyságának növelését teszi lehetővé, hanem jelentős mértékben hozzájárul a kényelemhez és az élettartam növeléséhez is. A jól szigetelt homlokzat, lábazat és tető hozzájárul az épület értékének növekedéséhez, miközben csökkenti a fűtési és hűtési költségeket.

Tetőtér és födém utólagos hőszigetelése

Az utólagos belső hőszigetelési eljárások között a leggyakoribb a purhabos vagy kőzetgyapotos hőszigetelés. A tetőtérben a paplanszerű hőszigetelés a legelterjedtebb, mivel a könnyű és rugalmas anyagaival hatékony hőszigetelést eredményez.

A panellakások esetében gyakori megoldás a mennyezet  EPS lapos hőszigetelés, amely jelentősen gátolja a hő elvesztését. Különösen olyan épületeknél fontos, ahol eredetileg nincs megfelelő hőszigetelés. Az olyan álmennyezetek esetében, ahol a födém betonból készül, választásként felmerülhet a paplanos vagy kőzetgyapot szigetőréteg beszúrása.

Fontos megjegyezni, hogy bár a paplanszigetelés költséghatékony, nyáron át tudja melegíteni a lakást. Ha a tetőcserepeken keresztül bejut a víz, a nedvesség károsítja a szigetelést és a tetőszerkezetet is. A tetőtér utólagos hőszigetelésénél ezért gyakran szükséges újra cserepezni és fóliázni a tetőt, így lényegében a tetőszigetelés szinte nulláról kezdődik. A munkálatok során ajánlott páraáteresztő és hővisszaverő fóliákat használni, és ezen eljárások után a tetőt bekartonozni. Emellett fontos, hogy az egész folyamatot egy megbízható vállalkozó végezze el, így minimalizálva a hibák számát.

Az utólagos belső szigetelés kihívásai falak esetében

Belső falak utólagos szigetelése nem mindig ajánlott, különösen, ha a házon nincs megfelelő külső szigetelés. Ebben az esetben penész képződhet a falon, akár láthatatlanul is. Ezért szoktam az ügyfeleket lebeszélni erről a megoldásról.  Ahol már megvalósult a külső szigetelés, de a falak még mindig hidegek, megfontolandó a belső szigetelés. A panellakásoknál, belső szigeteléseket elsősorban a válaszfalaknál alkalmazzuk, hangszigetelési céllal.

Utólagos padló- és pincefödém szigetelés

Az épületek energiahatékonyságának javításában nagy szerepet játszik az aljzat és a padló utólagos szigetelése. A megfelelő szigetelés jelentős mértékben csökkentheti a hőveszteséget és növelheti a lakóterek komfortját.

1. Utólagos padlószigetelés: A modern építészetben gyakori, hogy az alap után minimum 5 cm vastagságú szigetelőréteget alkalmaznak. Ezt követően kerül a helyére az aljzatbeton, amelybe az EPS 100-as szigetelőanyagot építik be. Az EPS 100 nemcsak jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, de járhatósága is ideális.

2. Pincefödém szigetelése: Az aljzat vagy padló utólagos szigetelése gyakran egyet jelent a pincefödém szigetelésével. Különösen 1,5-2 emeletes házak esetén lehet ez a megoldás fontos. Sok esetben a földszint alatti helyiségben garázs vagy rakodóterület található. Egyes építési stílusok, mint például a Kádár-kockák, gyakran magas alappal rendelkeznek, lehetővé téve ezzel egy szuterén kialakítását. Ezen térségekben az utólagos hőszigetelés nemcsak a komfortot, de a használhatóságot is jelentősen növelheti, olyannyira, hogy akár teljes értékű lakás is kialakítható belőle.

3. Laminált padló alatti szigetelés: Gyakran a laminált padlók alá is szigetelőréteget helyezünk, hogy a hideg padló érzetét csökkentsük és az aljzat hőveszteségét minimalizáljuk. Ha a belső méretek megengedik, utólag akár aljzatbetont is lehet önteni a padlószigetelés céljából, így biztosítva a padló megfelelő hőszigetelését.

A hőszigetelés kiemelten fontos az épületek energiahatékonyságában, így az utólagos beavatkozások, mint a padló- és födémszigetelés, hosszú távon megtérülő befektetést jelentenek minden háztulajdonos számára. A modern technológiák és anyagok alkalmazásával ma már gyorsan és hatékonyan lehet növelni az otthonok komfortját és energiahatékonyságát.

Utólagos homlokzati hőszigetelés

Az utólagos homlokzati hőszigetelés lényege, hogy egy már meglévő épület homlokzatán kívülről hőszigetelő réteget helyeznek fel. Ez a beavatkozás segít csökkenteni az épület hőveszteségét, ami alacsonyabb fűtési és hűtési költségeket eredményez. A szigetelés javítja az épület energetikai hatékonyságát, esztétikai megjelenését, és növeli annak piaci értékét. Az utólagos homlokzati hőszigetelés hozzájárul a kényelmes és egészséges lakókörnyezet kialakításához, valamint a környezetvédelemhez is, mivel a kevesebb energiafelhasználás csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Lásd: Kockaház vagy társasház homlokzat felújításának lépései – külső hőszigetelés és egyéb munkálatok.

Lábazat utólagos szigetelése

Az utólagos lábazat szigetelés egy olyan építőipari beavatkozás, amely a házak hőveszteségének csökkentése és a lakók komfortjának növelése érdekében kerül alkalmazásra. Különösen azoknál az épületeknél, ahol a lábazat anyaga terméskő, ez a folyamat specifikus kihívásokkal jár.

A terméskő mint építőanyag jelentős értékkel rendelkezik, azonban felületi egyenetlenségei miatt a hőszigetelési munkálatok során különös figyelmet igényel. A terméskőből készült lábazatoknak jellemzően vannak mélyedései, egyenetlen területei, amelyek komplikálják a szigetelési folyamatot.

Az utólagos lábazatszigetelés esetén a kontakt alapozást használják, amely a szigetelő lemezek közvetlen rögzítését teszi lehetővé a lábazat felületére. Ennek során a szigetelő lemez közvetlenül a vakolásra, ami pedig az előkészített terméskő felületre kerül. Az egyenlőtlen felületek kiegyenlítéséhez, illetve a lemezek pontos illesztéséhez elengedhetetlen a precizitás és a magas szintű szakmai tudás. Az esetleges hézagok vagy nem megfelelő rögzítés ugyanis gyengítheti a szigetelés hatékonyságát, és hosszú távon károsodáshoz vezethet.

Összességében az utólagos lábazatszigetelés különösen terméskő lábazatnál nemcsak a megfelelő anyagok kiválasztását, hanem szakképzett munkaerő alkalmazását is igényli. Az alapos előkészítés, a precíz kivitelezés és a helyes technikák alkalmazása garantálja, hogy a szigetelés hosszú távon hatékonyan működjön és megőrizze az épület esztétikai értékét.

Az utólagos hőszigetelés szabályai

A jelenlegi jogszabályok főként az új épületekre vonatkoznak, az utólagos szigetelések szabályozása kevésbé szigorú. Azonban fontos, hogy a vállalkozók hitelesen tájékoztassák az ügyfeleiket, és ne ígérjenek olyan eredményeket, amelyeket nem tudnak teljesíteni.

Például, ha egy ügyfél 20-as szigetelő lapot szeretne, de a nyílászárók állapota ezt nem indokolja (pl. nincs aljzatszigetelés, tetőszigetelés vagy háromrétegű ablak), akkor a 10-es vagy 12-es szigetelő lapok is elegendők lehetnek. Ezzel az ügyfél rengeteg pénzt spórolhat 

meg. A költséghatékony kivitelezésben mindig számíthatnak ránk az ügyfeleink.

Kire bízhatja az utólagos belső és külső szigetelési munkákat?

Az épületek energiatakarékossága és hőszigetelése napjainkban kiemelten fontos. Legyen szó utólagos homlokzati hőszigetelésről, padló vagy lábazatszigetelésről, mind kritikus tényezői egy otthon hatékonyságának és kényelmének. Kiemelten fontos, hogy a hőszigetelési munkákat szakértői hozzáértéssel, megfelelő technológiával és anyagokkal végezzék el.

Ezért érdemes bennünket, Kondi Árpádot és profi építőipari csapatát választania. Az évek során számos sikeres projektet valósítottunk meg, melynek során a homlokzati és belső hőszigetelések területén szerzett szakértelmünket hasznosítottuk. Budapesten és a környező megyékben várjuk megtisztelő megkeresését. Törekvéseink középpontjában mindig az áll, hogy Önnek csak az otthona melegét kelljen élveznie, miközben a fűtési számláin is spórolhat.

Amennyiben épülete energetikai korszerűsítését vagy bármilyen építőipari munkát tervez, és egy megbízható, tapasztalt csapatot keres, forduljon hozzánk bizalommal. Ingyenes felmérést és árajánlatot kínálunk, garantálva a magas színvonalú munkavégzést.

Utólagos hőszigetelés -árajánlat kérés>>