Mit jelent a homlokzatfelújítás?

A homlokzat felújítása a ház vagy épület külső részének megújítási folyamata. Célja általában az épület megjelenésének frissítése, javítása és időjárásállóvá tétele. A homlokzat felújítás számos módon történhet, beleértve a festést, a vakolat cseréjét vagy javítását, a hőszigetelést és egyéb esztétikai vagy szerkezeti módosításokat. A homlokzat felújítása nemcsak az épület külső megjelenését javítja, hanem hozzájárul az energiahatékonysághoz és az épület élettartamának meghosszabbításához is.

Miért fontos egy kockaház homlokzatának felújítása, azaz a külső felújítás?

A homlokzat felújítása nem csupán esztétikai szempontok miatt fontos, hanem az otthon védelme és értékének növelése érdekében is. A kockaházak esetében különösen fontos, hogy az egyedi tervezési lehetőségeket kihasználjuk, és a homlokzat felújításával megteremtsük a ház személyiségének megfelelő külsőt.

A a kockaház vagy más néven”Kádár kocka” és a panelházak a szocialista időszakban épített típusos lakóépületek, amelyek gyakran hiányos hőszigeteléssel és elavult homlokzati burkolással rendelkeznek. Az alacsony minőségű hőszigetelés és a régi homlokzati borítás miatt az épület hővesztesége jelentős lehet, ami magasabb fűtési költségeket eredményez. A homlokzatfelújítás és hőszigetelés célja, hogy megszüntesse a hőveszteséget, és a lakók számára kellemes és kiegyensúlyozott hőmérsékletet teremtsen, ezáltal csökkentve az energiaszámlákat.

Emellett a homlokzatfelújítás és szigetelés esztétikai szempontból is nagy előrelépést jelent. A régi homlokzati borítás és kopott külsejű panelházak és panelházak modern és vonzó megjelenést kaphatnak. Ez nem csak az épületek értékét növeli, hanem a lakók büszkeségét és elégedettségét is fokozza.

A „Kádár kocka” típusú épületek homlokzatfelújítása és hőszigetelése hosszú távon megtérülő beruházás lehet. Az alacsonyabb fűtési és hűtési költségek mellett az épületek értéke is nő, és a lakók élvezhetik a komfortosabb és modernebb lakókörnyezetet. Az ilyen felújítások hozzájárulnak a fenntarthatósághoz és az energiahatékonysághoz is, ami az épületek hosszú távú élettartamának és környezetvédelemnek előnyére válik.

Milyen tényezők játszanak szerepet egy  kockaház, társasház vagy más épület homlokzat felújításánál?

Egy kockaház és egy társasház vagy más típusú épület homlokzatfelújítása között számos különbség lehet:

 • Méret és Kialakítás: A kockaházak általában kisebbek és egyszerűbb formával rendelkeznek, míg a társasházak lehetnek többlakásosak és összetettebb kialakítással. Ez befolyásolhatja az anyagszükségletet és a munkafolyamatok bonyolultságát.
 • Költségek: A társasházak homlokzatfelújítása nagyobb költségeket eredményezhet az anyagok és a munkaerő tekintetében is, mivel a munka nagyobb méretű és komplexebb lehet. A kockaházak esetében ezek a költségek általában kisebbek lehetnek.
 • Megközelítés és Hozzáférés: A társasházak esetében a munkaterület megközelítése és a munkavégzés logisztikája összetettebb lehet a közös területek és a többi lakó miatt. A kockaházaknál lehet, hogy könnyebb hozzáférni a munkaterülethez.

Fontos megérteni, hogy minden épület egyedi és különleges igényekkel rendelkezik, így a homlokzatfelújítás mindig az adott épület sajátosságaitól függően alakul.

A Kockaház külső felújítás, homlokzat felújítás lépései

A kockaház homlokzatfelújítás és homlokzatszigetelés lépései a következők lehetnek:

 1. Szakértői felmérés és tervezés: Az első lépés egy alapos szakértői felmérés, ahol szakemberek megvizsgálják az épület jelenlegi állapotát, az esetleges problémákat és a szükséges munkálatokat. Ezután tervezik meg a homlokzatfelújítás és szigetelés részleteit.
 2. Anyagválasztás: Kiválasztják a megfelelő hőszigetelő anyagokat és homlokzati burkolatokat a projekt specifikációinak megfelelően. Fontos, hogy az anyagok minősége és tulajdonságai a hatékony szigetelést és tartósságot garantálják.
 3. Előkészítő munkálatok: A felújítás előtt sor kerül olyan előkészítő munkákra, mint a meglévő vakolat vagy borítás eltávolítása, a repedések és sérülések javítása, valamint a felület alapos tisztítása.
 4. Hőszigetelés kivitelezés: Ebben a lépésben elkezdik a hőszigetelő anyagok  (EPS lap vagy kőzetgyapot) dübelezéssel való rögzítése az épület homlokzatára. 
 5. Homlokzati borítás kialakítása: A szigetelés után folytatják a homlokzati burkolat kialakításával. Ez lehet festés, vakolás vagy más dekoratív burkolat, amely az épület megjelenését frissíti és modernizálja. 
 6. Ablakok és ajtók szigetelése: Fontos, hogy az ablakok és ajtók környékén is megfelelő szigetelést alkalmazzunk, hogy elkerüljék a hőhídakat és a hideg levegő beszivárgását.
 7. Takarítás: A projekt végén tisztítjuk és rendbe hozzuk a területet, valamint gondoskodnak a környezet rendezett állapotáról.

A homlokzat felújítás során melyek a hőszigetelés lépései?

 1. Először is, elkezdjük a hőszigetelő anyag felhelyezését az épület homlokzatára. Ez lehet EPS lap vagy kőzetgyapot, amt dübelekkel rögzítünk. Így létrehozzuk az extra réteget, ami megakadályozza a hőveszteséget és segít az energiatakarékosságban.
 2. Ezután jön a lábazat kialakítása. Ehhez használunk kezdősíneket, amiknek egyik vége kiáll, hogy a víz ne tudjon az épületbe folyni. Fontos, hogy itt is gondoljunk a védelemre.
 3. A homlokzat éleinek kialakításával folytatjuk. Ez a rész a káva vagy spaletta alkalmazásával történik. Az élek kialakítása segít védeni az anyagokat és a homlokzatot is.
 4. Ezután jön a vakolás és a dryvit háló beágyazása. Ez a háló segít a vakolat megtartásában és a tartósság növelésében.
 5. Miután a vakolat megszáradt, tisztázzuk a felületet. Ez a másodolás része, ahol az apróbb egyenetlenségeket elsimítjuk.
 6. Ezt követően jön a színes alapozás. A fal színével megegyező alapot hozunk létre, ami az alapja lesz a következő rétegnek.
 7. A nemesvakolat felhordása a következő lépés. Ez az a réteg, ami meghatározza az épület végső megjelenését és színét.
 8. Végül pedig a lábazatot gyöngyözzük. Ez azt jelenti, hogy a lábazatot extra védelemmel látjuk el, hogy hosszú éveken át szépen nézzen ki és ellenálljon az időjárás viszontagságainak.

A kockaház homlokzat felújítás és homlokzat szigetelés során minden lépés fontos a hatékony és tartós eredmény eléréséhez, valamint az épület energiahatékonyságának és megjelenésének javításához.

Régi ház homlokzat felújításánál érdemes megőrizni az épület eredeti karakterét!

Régi házak esetében – különösen az utcafronton –  az eredeti karakter megőrzése kulcsfontosságú. A felújítás során fontos, hogy a modern és a hagyományos elemek harmonikusan egyesüljenek.

Társasház homlokzat felújításánál vegyük figyelembe a közösségi szempontokat!

A társasház jogi szempontból egy különleges tulajdoni forma, ugyanis egyszerre található meg benne a külön tulajdon és a közös tulajdon. Erről részletesen itt olvashat: Társasházi alapító okirat – IngatlanAngyal. TAz épület kialakításától függően sok esetében a homlokzat felújításáról a közösség dönt.  Fontos a lakók véleményének meghallgatása és a közös célok meghatározása. Társasházak esetében az árképzésnél figyelembe kell venni a közös területeket és a lakók igényeit is. Az egységesség és a sokféleség összehangolása kulcsfontosságú, amit általában a közös képviselő old meg.

Homlokzat felújítás árak – milyen tényezőktől függ?

A felújítás ára számos tényezőtől függ, mint például az ház mérete, az anyagok minősége és a munka komplexitása. Általában négyzetméterenkénti alapon számolják az árakat, és a választott anyagtól függően változhatnak.

Homlokzat felújítás árak – kérjen ajánlatot!

A homlokzat felújítása előtt mindig kérjen több árajánlatot különböző szakemberektől és vállalkozásoktól, és feltétlenül győződjön meg a kivitelező szaké értelméről!  Így könnyebben megtalálhatja a legjobb ajánlatot az Ön igényeire szabva.

Gyakori Kérdések a Homlokzat Felújításról

 1. Mennyi időt vesz igénybe a felújítási folyamat? A felújítás időtartama az otthon méretétől és a munkálatok komplexitásától függ. Általában néhány hétig vagy hónapig tarthat.
 2. Milyen anyagok érhetők el a homlokzat felújításához? A homlokzat felújításához számos anyag érhető el, például vakolatok, festékek, burkolólapok és különböző díszítőelemek.
 3. Érdemes házilag elvégezni a homlokzat felújítását? Ha rendelkezik megfelelő tapasztalattal és szaktudással, néhány egyszerűbb feladatot elvégezhet saját maga is. Azonban a komplexebb munkálatokhoz érdemes szakembert hívni.
 4. Hogyan befolyásolja a felújítás az ingatlan értékét? A megfelelően elvégzett homlokzat felújítás növelheti az ingatlan értékét, hiszen vonzóbbá teszi az otthont a potenciális vásárlók vagy bérlők számára.
 5. Miért fontos a szakszerű felkészülés és tervezés? A szakszerű tervezés és előkészítés segít elkerülni a későbbi problémákat és hibákat, valamint biztosítja a tartós és esztétikus eredményt.

Ezzel a cikkel reméljük, hogy segítséget nyújtottunk a kockaház homlokzat felújításához. Ne habozzon árajánlatot kérni, és varázsolja újjá otthona külső megjelenését! 

Kockaház, társas ház külső felújítás árak – homlokzat felújítás árajánlatkérés>>

Ne maradjon le a pályázati- és a házfelújítási friss infókról, árakról

A feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkat: [link]Adatkezelési tájékoztató[/link] elolvasása.