A money.hu friss cikkében az Otthonfelújítási Program hőszigelésének kivitelezéséhez adott javaslataimat is elolvashatják: Tippek és tanácsok szakértőtől>> 

(Kondi Árpád)

Értesítés az Otthonfelújítási Program Támogatást Igénylők Számára – Fontos dátum: 2024. június 17.

Megjelent az „Otthonfelújítási Program Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához” című (RRF-REP-10.13.1-24 azonosító jelű) felhívás. A kölcsönkérelem benyújtásához szükséges „Költségvetés és nyilatkozatok” című dokumentum 2024. június 19-től elérhető.

A pályázattal kapcsolatos közleményeket és dokumentumokat a következő oldalon követheti nyomon: Pályázati Közlemények.

Otthonfelújítási Program Támogatás Finanszírozási Összege:

 • Finanszírozási összeg: Minimum 2,5 millió Ft, maximum 6 millió Ft (kölcsönrész és vissza nem térítendő támogatás).
 • Vissza nem térítendő támogatás mértéke:
  • Járások átlagjövedelme alapján sávosan meghatározva.
  • Országos átlagjövedelem 75%-ánál alacsonyabb járások: maximum 58,33% támogatás.
  • 75%-110% közötti járások: maximum 50% támogatás.
  • 110%-ot meghaladó járások: maximum 41,67% támogatás.
 • Havi jövedelem határértékek:
  • Legalacsonyabb támogatás, ha az egy főre jutó nettó havi jövedelem > 511 810 Ft.
  • Legmagasabb támogatás, ha az egy főre jutó nettó havi jövedelem < 295 275 Ft.


Támogatható tevékenységek

Kizárólag a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban belterületi, külterületi, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház bejegyzett, életvitelszerűen lakott ingatlan energetikai korszerűsítése támogatható az alábbi beruházási elemekkel:

 1. Hőszigetelés
  • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó külső határoló elemek hőszigetelése (pl. külső fal, lapostető, padlásfödém, árkád feletti zárófödém, fűtetlen pince feletti zárófödém).
 2. Nyílászárócsere
  • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése.
  • Nyári és téli hővédelem javítása (árnyékolók, árnyékvetők).
 3. HMV Rendszerek Korszerűsítése
  • Nem támogatható önállóan vagy fűtéskorszerűsítéssel együtt.
 4. Fűtéskorszerűsítés
  • Hőtermelő berendezések cseréje:
   • Kondenzációs kazán (kéménytechnikai fejlesztéssel).
   • Levegő-víz hőszivattyú.
  • Szekunder fűtési kör átalakítása, hőleadók korszerűsítése vagy cseréje.
  • Automatikus szabályozások kiépítése.
  • Meleg vizes puffertartály létesítése.
 5. Helyreállítási Költségek
  • Az energetikai korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási és javítási költségek.

Otthonfelújítási program hőszigetelésre: Letölthető Dokumentumok


A 2024-es lakásfelújítási támogatás körvonalai

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerint 2024 első negyedévében kezdődhet meg az új otthonfelújítási program, amely a CSOK plusz program kísérőjeként jelenik meg. Az ÉVOSZ javaslata szerint a támogatás kamattámogatott hitelkonstrukció formájában kerülne bevezetésre, a cél pedig az energiahatékonyság növelése lenne. Ezen új építések energiahatékony kivitelezése és a meglévő ingatlanok hatékonyságának növelése egyenlő figyelmet kapna a támogatási programba. Ez a program lehetőséget kínál a családi házak, társasházak, lakások felújítására, a külső homlokzati hőszigetelés kivitelezésére is.

A homlokzati hőszigetelés pályázat jelentősége a 2024-es lakásfelújítási támogatásban

A homlokzati hőszigetelés kulcsfontosságú része lesz a 2024-es lakásfelújítási támogatásnak, ami lehetőséget kínál a tulajdonosoknak, hogy állami támogatást, pályázati pénzt  kapjanak otthonaik hőszigetelésére, javítva ezzel az energiahatékonyságot és csökkentve a fűtési költségeket. A homlokzatesbelsofelujitas.hu szakértői segítenek a pályázati folyamatban, biztosítva, hogy az Ön projektje megfeleljen a pályázat feltételeinek és maximalizálja az elérhető támogatást.

Lakásfelújítási támogatás – építőipari árak 2021-2024

Az építőiparban az építőanyagok és munkák árai az elmúlt években jelentősen változtak, amit több tényező, köztük az állami támogatások mértéke is befolyásolt. Ezek a változások különösen érinthetik a homlokzatszigetelés árait. Az állami támogatások, mint a lakásfelújítási támogatások, rövid távú felpörgetést eredményeztek a lakásépítésekben, ami közvetve a homlokzatszigetelési munkák és anyagok iránti kereslet növekedését is eredményezheti. Azonban, a 2024-re várható stabilizációval, a homlokzatszigetelés árai is mérséklődhetnek a piaci kereslet és kínálat egyensúlyba kerülésével. Vizsgáljuk ezt meg részletesebben.

2021-es Árváltozások

2021-ben az építőiparban az alapanyagok árai mintegy 30-50%-kal emelkedtek. Az áremelkedést a kivitelezési szerződések árgarancia vállalásának megszűnésével és az állami támogatásokkal magyarázhatjuk. Az építőanyagok drasztikus drágulása, valamint a gazdasági környezet bizonytalansága miatt a magánépítkezések és felújítások is lelassultak​​.(Forrás: Készház Portál)

2022-es építőipari árak – kedvezőtlen gazdasági környezet 

2022 végére az építőanyagok árai csúcsot értek el, azonban a magas bázishoz képest az árak stagnáltak vagy csökkentek is. Az építőiparban az állami beruházások drasztikus visszafogása és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt a magánépítkezések és felújítások számában is visszaesés következett be. A vállalatvezetők szerint a megváltozott környezetben azok az építőipari szereplők maradnak fenn, akik hajlandóak a piaci változásokhoz alkalmazkodni​​. (Forrás: Index)

2023-as építőipari árak – infláció, keresletcsökkenés

2023-ban az építőipar termelői árai jelentősen nőttek. Az építőanyagok ára átlagosan 24,1 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, míg a negyedéves összehasonlításban 4,8 százalékos növekedést mutatott. Ugyanakkor a kereslet csökkenése és a kínálat helyreállása miatt az árak stabilizálódtak, így a jelenlegi piaci helyzet kedvezőbb a kivitelezők és a vásárlók számára egyaránt.

2024-es építőipari árak

2024-ben nem várható drasztikus áremelkedés az építőanyagok területén, mivel a kereslet nem éri el a 2021-es szintet. A piaci változások és a kormányzati támogatások hatására az árak várhatóan mérséklődnek 2023-hoz képest. Az építőanyag-gyártók és -kereskedők nem akarják áremeléssel elriasztani a megmaradó keresletet. Az árak alakulásában jelentős szerepe lesz a forint–euró árfolyam mozgásának, valamint az alapanyag- és energiaárak konszolidációjának​​.

Az állami támogatások hatása a lakásfelújításra és építkezésre

Az állami támogatások, mint például a lakásfelújítási támogatások, rövid távú felpörgetést eredményeztek a lakásépítésekben. Azonban ez az előrehozott kereslet hosszú távon a lakásépítések számának visszaeséséhez vezethet. A lakásépítések költségei 2015 és 2019 között 25 százalékkal, az új lakások árai pedig 65 százalékkal emelkedtek, aminek következményeként a piacra befektetői célú vásárlók érkeztek​​. (Forrás: Index)

Összefoglalva, az építőiparban az árak jelentősen változtak az elmúlt években, és bár a 2021-es és 2022-es évben az árak jelentősen növekedtek, a jövőbeli kilátások szerint az árak stabilizálódni fognak. Az állami támogatások és a gazdasági környezet jelentősen befolyásolták ezt a trendet.

A 2024-es Lakásfelújítási Támogatás Jellemzői

A legújabb információk szerint a 2024-es lakásfelújítási támogatás célja kifejezetten az energetikai célú felújítások támogatása lesz. A kormány ezt a támogatási formát tervezi újraindítani, figyelembe véve az építőipar jelenlegi kihívásait és a piaci változásokat. (Forrás: Forbes).

Mire lehet igénybe venni a lakásfelújítási támogatást 2024-ben?

A 2024-es program részletei még nem ismertek teljesen, de várhatóan a homlokzati hőszigetelés, nyílászárók cseréje, és a födém hőszigetelése lesznek a fő célterületek. A teljes költségvetés körülbelül 11 millió forint lehet, amelyből a homlokzati hőszigetelésre 5 millió, a nyílászárók cseréjére 4 millió, a födém hőszigetelésére pedig 2 millió forint fordítható. A pályázatok során az energiahatékonyság javítása és a megújuló energia felhasználásának növelése lesz a fő szempont. A támogatás mértéke a költségek 50%-áig, maximum 3-4 millió forint lehet vissza nem térítendő formában, a továbbiakban pedig kedvezményes kamattámogatott hitel igénybevételére lesz lehetőség.

Kondi árpád ajánlata

Kondi Árpád és csapata segítséget nyújt a homlokzatszigetelésben, a régi házak felújításában és a pályázattal kapcsolatos szerződések, számlák kezelésében. Fontos, hogy már most egyeztessenek velünk, mert 2024-ben, amikor a támogatás elérhetővé válik, a megnövekedett igények miatt nehéz lehet megbízható szakembert találni. Az előzetes tervezés és az időben történő egyeztetés kulcsfontosságú a sikeres projekt megvalósításához.

Időzítés és Előkészületek

A 2024-es lakásfelújítási támogatás lehetőségei kiemelik, hogy időben történő előkészületekkel és a megfelelő szakember kiválasztásával a projekt sikeres lehet. A homlokzatesbelsofelujitas.hu weboldal kínálata magában foglalja a tervezéstől a kivitelezésig minden szükséges lépést, biztosítva, hogy a lakásfelújítás pályázat keretében elérhető legjobb megoldásokat használhassa.

Homlokzati hőszigetelés pályázatok – családi ház és lakásfelújítási támogatás 2024 – összegzés

A 2024-es lakásfelújítási támogatás újrahangolása az energetikai célú felújításokra összpontosít, amelyek között a homlokzatszigetelés kiemelt szerepet kap. A homlokzatesbelsofelujitas.hu szakértői csapata készen áll arra, hogy segítsen az Ön projektjének sikerességében, a pályázati folyamattól kezdve a kivitelezésig. Az időben történő tervezés és szakember kiválasztása kulcsfontosságú a 2024-es év kihívásaira való felkészülésben.

Homlokzati hőszigetelés pályázati támogatással – árajánlat kérés>>

Ne maradjon le a pályázati- és a házfelújítási friss infókról, árakról

A feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkat: [link]Adatkezelési tájékoztató[/link] elolvasása.