A régi házak tetőterének illetve a padlás födémnek a szigetelése alapvető lépés az energiahatékonyság javítása és a lakókényelem növelése érdekében. A modern szigetelőanyagok, mint a kőzetgyapot és a gipszkarton, lehetővé teszik, hogy a tetőtereket akár lakótérként is használjuk. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a padlás és tetőtér szigetelésének különböző aspektusait.

A régi házak padlás szigetelése

A padlás födém szigetelése kulcsfontosságú az épület hőveszteségének csökkentésében. Régi házak esetében, ahol a hőszigetelés gyakran hiányzik vagy elavult, különösen fontos a modern szigetelőanyagok alkalmazása.

A Kádár-kocka típusú házak esetében a tetőtér szigetelése kiemelt figyelmet igényel, különösen mivel ezek az épületek általában régi fa födémszerkezettel rendelkeznek. Az eredeti kialakítás során a fafödémet lecezték, náddal borították és vakolták, ez szolgált plafonként. A tetőtérben fentről salakot hordtak fel a vakolt mennyezetre szigetelésképpen, amit később újra ledeszkáztak. A salak azonban igen rossz választásnak bizonyult, mivel nem nyújt megfelelő hő- és hangszigetelést. A régi házak padlás szigetelési megoldásai nem felelnek meg a mai elvárásoknak.

Hogy lehet megoldani egy régi tetőtér szigetelését utólag?

A tetőtér modernizálása során eltávolítjuk az elavult salakszigetelést, és helyette hatékonyabb, korszerű anyagokat alkalmazunk. Födémszigetelési megoldásként purhabot, üveggyapotot vagy leginkább kőzetgyapotot javaslunk. Ezek az anyagok nem csak jobb hőszigetelést biztosítanak, hanem a hangszigetelésben is jelentős javulást eredményeznek, amit később bővebben is kifejtünk. A hőszigetelés ráadásul úgy kerül beépítésre, hogy a tetőtér későbbi felhasználását is lehetővé teszik, hiszen az új szigetelőréteg fölé ismét ledeszkázható a felület. Az ilyen típusú felújítás hosszú távú megoldást nyújt a tetőtér komfortjának és energetikai hatékonyságának növelésére. További információ: Az utólagos belső és külső hőszigetelés típusai és jellemzői

Modern padlás födém szigetelési anyagok és technikák

A padlás födém szigetelése tehát kulcsfontosságú a hőveszteség csökkentésében. Ahogy az előbb említettük többféle megoldás is létezik:

  • Kőzetgyapot: Ez az anyag kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és nem allergén, ezért különösen ajánlott az érzékenyebb lakók számára. A kőzetgyapot tökéletes választás lehet a tetőtérbe vagy a padlásra, mivel kiváló hőszigetelést biztosít, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez. Ezenkívül, a hőszigetelő képessége mellett, a kőzetgyapot jó hangelnyelő tulajdonságokkal is rendelkezik, így segít csökkenteni a külső zajok behatolását.
  • Üveggyapot: Hasonlóan a kőzetgyapothoz, az üveggyapot is jó szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik, és költséghatékony választás lehet. Az üveggyapot puha és rugalmas szerkezete miatt könnyen kezelhető és alkalmazható különböző tetőtér-konfigurációkban. 
  • Purhab: Gyors és hatékony megoldás a rések és repedések szigetelésére, különösen ajánlott a nehezen elérhető helyek kezelésére. 

A legjobb tetőtér szigetelési megoldások

A tetőtér szigetelése és annak kihasználása fontos tényező lehet, különösen sátortetős házak esetében, ahol a tető magassága lehetővé teszi a terület hatékony kiaknázását. Ha a szerkezet megfelelő állapotban van, gyakran már ellátják a tetőszerkezetet vízelvezető és párazáró fóliával, amely további védelmet biztosít. Ezen a fólián helyezzük el a kőzetgyapotot vagy üveggyapotot, amelyek kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Padlás szigetelése kőzetgyapottal

A kőzetgyapot, bár árban magasabb lehet, hatékonyabb hőszigetelést nyújt és kevésbé allergén mint az üveggyapotos padlászszigetelés, ezért leginkább ezt a szigetelőanyagot ajánljuk. A szigetelés megfelelő vastagsága – amely általában 20-30 cm – jelentősen javíthatja az ingatlan energetikai besorolását, ezáltal növelve annak piaci értékét is.

A kőzetgyapot réteg fölé általában hővisszaverő fóliát és gipszkartont helyezünk, amely tovább növeli a szigetelés hatékonyságát és javítja a tetőtér akusztikáját. A gipszkarton nem csupán esztétikai előnyökkel bír, de kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik, továbbá ideális választás vizes helyiségekbe, mint a fürdőszoba, ahol a páratartalom magasabb. További információ: Mennyezet gipszkartonozása, gipszkarton szerelés plafonra

Hő- és lépésálló szigetelés alkalmazása – fűtési rendszer kiépítéssel

Ha a tetőtérben betonfödém található, azt is szükséges szigetelni. A választott szigetelés típusa (lépésálló vagy nem járható) attól függ, hogy a területet lakóterületként kívánjuk-e használni. Az ilyen típusú szigetelések lehetővé teszik, hogy a tetőteret különböző funkciókra használjuk, akár kényelmes lakótérként is, növelve ezzel az ingatlan értékét és funkcionalitását.

Amennyiben a tetőtérben fűtési rendszert is szeretnénk kialakítani, lépésálló szigetelést kell alkalmazni. A padló felépítés és szigetelés a  fűtéspanelek típusától függ.  Lássuk,hogyan integrálhatók hatékonyan a fűtési rendszerek a járható területeken:

Vízteres fűtési rendszerek

Ha vízteres fűtési rendszert szeretnénk telepíteni, javasolt a vízteres járható fűtőpanelek alkalmazása. Ezek a panelek közvetlenül a meglévő vagy újonnan épített betonfelület alá helyezhetők. A fűtőpanelek felé egy vékony betonréteg kerül, amely nem csak a fűtési elemeket védi, hanem segít az egyenletes hőeloszlásban is. Ez a megoldás ideális, mivel a beton jó hőtároló képességgel rendelkezik, így a fűtés hatékony és gazdaságos lehet.

Elektromos fűtési rendszerek

Az elektromos fűtés esetében a fűtőhálókat közvetlenül a kívánt padlózati réteg alá helyezzük. Ezután a hálót lekötjük, hogy biztosítsuk, hogy ne mozduljon el, és a burkolat alatt maradjon. A háló fölé kerül a kiválasztott burkolat, legyen az csempe, parketta vagy más típusú padlóburkolat. Az elektromos fűtőháló gyors és egyszerű megoldást nyújt, és különösen jól alkalmazható kisebb területeken vagy ott, ahol a vízteres rendszer telepítése nem praktikus.

További információ: Lakossági energetikai pályázat 2024 – fűtéskorszerűsítés támogatása

Meleg elleni szigetelés: extra megoldás a tetőtér hűvösen tartásáért

A tetőcserép vagy a lemeztető a nyári melegben hajlamos átforrósodni, ami a tetőtérben kellemetlen, akár elviselhetetlen hőmérsékleteket is eredményezhet. Ez nemcsak a komfortérzetet rontja, hanem egészségi kockázatot is jelenthet. Egy jól megtervezett dupla szigetelési rendszerrel azonban jelentősen javítható a helyzet.

A mi megoldásunk meleg ellen:

  1. Alap szigetelés: A szarufák közé általában 15 cm vastagságú kőzetgyapot vagy hasonló hatékony hőszigetelő anyag kerül. Ez az alapszigetelés már önmagában is jelentősen csökkenti a hőátadást.
  2. További szigetelési réteg: Az alap szigetelésre kerül egy további 3×5-ös vagy 5×5-ös lecezés, amire 5 cm vastagságú további gyapotréteg kerül. Ez a réteg tovább fokozza a hőszigetelés hatékonyságát.
  3. Szellőzés: Az egész rendszer úgy van kialakítva, hogy a levegő szabadon áramolhasson a két szigetelési réteg között. Ez a folyamatos légmozgás segít abban, hogy a tető alatti hő ne álljon meg, hanem elvezetésre kerüljön, így megakadályozva a hőguta kialakulását. A lecezés által létrehozott réteg nem csupán izolál, hanem a hőt 

fokozatosan vezeti el, ezáltal a tetőtér hőmérséklete kiegyensúlyozottabb marad.

Ez a fajta szigetelési megoldás különösen ajánlott olyan régiókban, ahol a nyári hőmérséklet magas, vagy ahol a tetőtér aktívan használt lakóterületként funkcionál.

Padlás- és tetőtér szigetelés árak 2024

Bár sokan úgy gondolják, hogy a tetőtér-szigetelés és a tetőtér-beépítés költséges – különösen az extra a szigetelési rendszer kiépítésével, figyelembe kell venni, hogy a legjobb tetőtér szigetelési megoldások gyakran igen munkaigényesek. Az alapos szakértői kivitelezés és a megfelelően megválasztott szigetelőanyag és technológia hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthet, nemcsak pénzügyileg, hanem a kényelmi és egészségi előnyök tekintetében is.  

Mi, azaz Kondi Árpád és csapata képes megvalósítani ezeket a projekteket. A tetőtér szigetelésének költsége az anyagok minőségétől és a munka bonyolultságától függően változhat, ám a jelenlegi piaci árak szerint a teljes szerkezet kialakítására, beleértve a fóliázást és a gipszkartonozást is, átlagosan 12.500 és 15.000 forint közötti munkadíjat számolhatunk négyzetméterenként

A pontosabb árkalkulációért vegye fel velünk a kapcsolatot: ITT>>

Ne maradjon le a pályázati- és a házfelújítási friss infókról, árakról

A feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkat: [link]Adatkezelési tájékoztató[/link] elolvasása.