A lábazat külső szigeteléséről beszélve fontos megkülönböztetni a lábazati hőszigetelést és a vízszigetelést, mivel ezek két különálló folyamatot jelentenek, amelyet gyakran összekevernek. Különösen a régi épületeknél gyakori hiba, hogy nem megfelelően választják el a két funkciót, ami jelentős problémákat okozhat. Ebben a cikkben részletesen kifejtjük, hogy XPS szigetelő anyaggal vajon megoldható-e a vízszigetelés, vagy más megoldást kell keresni? Milyen költségei vannak a lábazati szigetelésnek? Milyen árakra számíthatunk 2024-ben?

Az épület lábazata – a ház “lábazati fala”

A ház vagy épület lábazata az alapzat és a falak találkozásánál kialakított rész, amely közvetlenül érintkezik a talajjal. Ennek a résznek a kialakítása kritikus, mivel itt koncentrálódnak az épületet érő mechanikai és időjárási hatások, így például a talaj nedvessége, a fagyok és a hőmérséklet-változások.

Miért fontos a lábazat megfelelő vízszigetelése?

A vízszigetelés kiemelten fontos, mert a talajból származó nedvesség képes behatolni az épület szerkezetébe, ami idővel károsodáshoz, penészedéshez és az építőanyagok korrodálódásához vezethet. Ha a lábazat nem rendelkezik megfelelő vízszigeteléssel, az épület alapjai is veszélybe kerülhetnek, ami az egész szerkezet stabilitását fenyegeti. A vízszigetelés gyakran bitumenes vagy más típusú szigetelőanyagok felhasználásával történik, amelyek megakadályozzák a víz bejutását és a káros hatásokat.

Miért fontos a lábazat hőszigetelése?

A hőszigetelés szintén kulcsfontosságú, mivel a lábazati részen keresztül jelentős hőveszteség történhet, különösen, ha az alapok és a falak találkozásánál rések vagy hőhídak alakulnak ki. A megfelelő hőszigetelés segítségével minimalizálható a hőveszteség, ezáltal csökkenthető az épület fűtési költsége és javítható a lakókomfort. Hőszigetelésre gyakran használt anyagok közé tartozik az extrudált polisztirol (XPS), ami nem csak hőszigetel, hanem bizonyos mértékű vízellenállást is biztosít.

Az XPS (lábazati nikecell vagy hungarocell) alkalmazása lábazati fal szigetelésre

A lábazati szigetelés helytelen kialakítása esetén az épület szerkezeti problémákkal nézhet szembe, mint például a savasodás és a rozsda, amelyek komoly károkat okozhatnak.  Az XPS, vagyis az extrudált polisztirol hab egy széles körben alkalmazott hőszigetelő anyag, amelyet gyakran neveznek lábazati nikecellnek vagy lábazati hungarocellnek is.

Az XPS víztaszító hatása

Az XPS jellemzően nagy szilárdságú, zártcellás szerkezetéről ismert, amely kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bír és kis mértékű vízfelvételi képességgel rendelkezik. Ennek köszönhetően ellenáll a nedvességnek és nem rothad, nem penészedik. A cellák közötti kapcsolatok szinte teljesen vízzáróak, ami azt jelenti, hogy az anyag nem szívja magába a vizet, csak nagyon kis mértékben képes nedvességet felvenni. Ez a tulajdonság teszi különösen vonzóvá az XPS-t az épületek hőszigetelésére, különösen a lábazati részeknél, ahol a talajból származó pára és nedvesség jelenthet problémát.

Miért téves mégis az a felfogás, hogy az XPS elegendő a vízszigetelésre?

Az XPS lábazati hőszigetelés kiváló megoldás a hőveszteség csökkentésére, de a víz elleni védelem érdekében külön vízszigetelési réteget kell alkalmazni, amelyet megfelelő technológiával és anyagokkal kell megvalósítani. Bár az XPS bizonyos víztaszító tulajdonságokkal rendelkezik, ez nem jelenti azt, hogy önmagában megfelelő vízszigetelő réteget képezne. Az XPS vízfelvételi képessége alacsony ugyan, de hosszú távon kitett környezetben – például ha állandóan nedves talajjal érintkezik – képes nedvességet felvenni, ami hosszabb távon áthatolhat az anyagon. Éppen ezért az XPS talajban történő alkalmazása nem ajánlott, bár sokan gondolják – tévesen –  hogy a táblák 20-30 cm-re süllyesztve a földben megoldja a vizesedéssel járó problémákat is. 

Milyen szigetelő anyaggal érdemes megoldani a lábazat vízszigetelését?

A vízszigetelés megvalósításához más megközelítés szükséges. A lábazati részek vízszigetelésére gyakran bitumenes lemezeket használnak, amelyek rugalmasak és vízállóak, és elzárják azokat a pórusokat is, amelyeket az XPS nem képes.

A bitumenes vízszigetelés legfontosabb része a kellősítés, amely során egy fekete, gumiszerű anyagot (lehet oldószeres vagy vizes bázisú) rákenünk a lábazatra vagy a falra alapozásul. Erre ragasztjuk a bitumenes lemezeket, amit melegítünk hőlégfúvókkal vagy gázperzselővel. Ha a vízszigetelés nem megfelelően készül el, vagy rossz minőségű anyagot használnak, akkor a szigetelés nem lesz hatékony.  

Mikor jöhet szóba az XPS használata?

Az XPS különösen ajánlott olyan helyeken, ahol a hőszigetelés kiemelt fontosságú, például födémeknél, külső falaknál vagy padlószigetelésnél. Lábazati hőszigetelés esetében is ideális választás lehet, feltéve, ha azt megfelelő vízszigetelő réteggel egészítik ki. Az XPS előnye, hogy hosszú távon is megőrzi hőszigetelő képességét, ellenáll a mechanikai hatásoknak és nem gyengül a nedvesség hatására, amennyiben megfelelő védelemmel van ellátva.

Utólagos lábazati szigetelés árak

Az utólagos lábazati szigetelés egy olyan beavatkozás, amelyet már meglévő épületeknél végeznek a hőveszteség csökkentése és a pince vagy alsó szintek páratartalmának szabályozása érdekében. Ez a folyamat különösen fontos azoknál az épületeknél, ahol eredetileg nem került kialakításra megfelelő víz- és hőszigetelés, vagy az idő múlásával ezek az eredeti szigetelések megsérültek vagy elavultak.

Utólagos lábazati vízszigetelés árak

Az utólagos lábazati vízszigetelés magas költségei miatt sokan elriadnak az általunk adott árajánlattól. Mivel ezek a projektek „láthatatlanok” – vagyis kevésbé látványosak, mint például egy homlokzat újrafestése, színezése – az ügyfelek nehezebben döntenek a költségek vállalása mellett. 

Az utólagos lábazati vízszigetelés nehézségei – azaz mitől olyan “drága”?

Első lépésként a lábazat körüli területet ki kell ásni, ami magában foglalja a meglévő betonjárda felszedését és elszállítását is. Egy méter mély és széles ásás esetén akár 50-60 köbméter földmozgatásra is szükség lehet, ami rendkívül nagy munka.

A lábazat gyakran savasodott, rozsdás állapotban található, ezeket a problémákat időjárástól függően ki kell szárítani és kezelni. Utána jöhet a vízszigetelés a már korábban említett anyagokkal és módszerekkel. A szigetelő anyagok felhelyezése után gyakran szükséges egy védőréteg alkalmazása, mint például drénlemez vagy geotextília, amely védi a szigetelést a mechanikai sérülésektől és segít a talajvíz elvezetésében. Ezután a kiásott földet visszahelyezzük, és gondosan tömörítjük. A munkálatok befejezése után érdemes a fal mellé  új beton járdát kialakítani, amely biztosítja a környező terület megfelelő vízelvezetését és az újonnan kialakított szigetelés hosszú távú védelmét.

Mivel előre nem láthatóak a föld alatti állapotok, gyakran nem adható konkrét négyzetméter ár a lábazatszigetelésre vagy a földmozgatásra; helyette óradíjas rezsi díjazást szoktunk alkalmazni, hogy se a megrendelő, se a vállalkozó ne kerüljön hátrányos helyzetbe.

Utólagos lábazati hőszigetelés árak 2024-ben

Az utólagos hőszigetelés fontos lépés lehet mind az új, mind a meglévő épületek energiahatékonyságának javításában. A homlokzathoz és lábazathoz használt  EPS és az XPS szigetelőlemezek alkalmazása jelentősen csökkentheti a hőveszteséget, így hozzájárul az épület fűtési és hűtési költségeinek csökkentéséhez. Ezek az anyagok könnyen telepíthetők és gazdaságos megoldást kínálnak az utólagos hőszigetelési projektekhez. További információ az utólagos belső és külső hőszigetelés típusairól és jellemzőiről>>  Az árlistankon pedig megtekinthetőek az aktuális építőipari munkadíjak 

Van-e értelme annak, ha csak a lábazati hőszigetelést oldjuk meg? Azaz lehet-e önmagában XPS lábazati hőszigetelést rendelni? 

A lábazati hőszigetelés önmagában nem ajánlott megoldás. Bár első pillantásra vonzó és költséghatékony lehet azok számára, akik hőkamerával észlelik a lábazati hőszökést, és ezért kívánnak kizárólag ott szigetelést alkalmazni, ez hosszú távon nem eredményez kielégítő megoldást. Ha csak a lábazatot szigeteljük, de a fentebb lévő falakat nem, olyan helyzetet teremtünk, mint amikor valaki téli csizmát visel fürdőruhával; az alacsonyabb részen meleg lehet, de feljebb nem biztosít elegendő védelmet a hideg ellen.

Ez a megközelítés hőhidak kialakulásához vezet a lábazat tetején, ami nemcsak hogy nem oldja meg  a hőveszteséget, hanem a penészesedés kockázatát is magában hordozza, mivel a hideg-meleg találkozásánál páralecsapódás következhet be. 

Továbbá, a lábazati hőszigetelés jelentős költségeket ró az épülettulajdonosra, mivel az XPS, amit gyakran használnak ilyen célra, lényegesen drágább, mint a homlokzatra alkalmazott EPS. Egy négyzetméter XPS ára megközelítheti az EPS árának kétszeresét is. Így tehát nem érdemes spórolni; inkább tekintsük a lábazati hőszigetelést a teljes homlokzatszigetelés egyik fontos elemének.

Bízza a lábazat szigetelését megbízható szakemberekre!

A lábazat megfelelő víz- és hőszigetelése elengedhetetlen az épület hosszú távú integritásának és komfortjának megőrzése érdekében. A körültekintő tervezés és a minőségi anyagok használata garantálja, hogy az épület ellenálljon az időjárás okozta kihívásoknak és hosszú éveken át megőrizze értékét és funkcióját. Az utólagos lábazati szigetelés bár költséges és időigényes folyamat, hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthet a fűtési költségeken, javítja az épület energetikai hatékonyságát, és növeli az ingatlan értékét és komfortját. 

A  tervezés és a kivitelezés folyamatát komolyan kell venni, és szakértők bevonásával kell elvégezni, hogy elkerüljük a későbbi költséges és időigényes javításokat.

Kiemelten fontos, hogy a hőszigetelési munkákat szakértői hozzáértéssel, megfelelő technológiával és anyagokkal végezzék el. Ezért érdemes Kondi Árpádot és profi építőipari csapatát választania. Az elmúlt évek alatt számos sikeres projektet valósítottunk meg (főoldalon számos referencia és ajánlólevél bizonyítja), melyek során a házfelújítás és szigetelések területén szerzett szakértelmünket hasznosítottuk. Budapesten és a környező megyékben várjuk megtisztelő megkeresését. Törekvéseink középpontjában mindig az áll, hogy Önnek csak az otthona melegét kelljen élveznie, miközben a fűtési számláin is spórolhat.

Amennyiben épülete energetikai korszerűsítését vagy bármilyen építőipari munkát tervez, és egy megbízható, tapasztalt csapatot keres, forduljon hozzánk bizalommal. Ingyenes felmérést és árajánlatot kínálunk, garantálva a magas színvonalú munkavégzést.

Lábazati  szigetelés – árajánlat kérés>>

Ne maradjon le a pályázati- és a házfelújítási friss infókról, árakról

A feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkat: [link]Adatkezelési tájékoztató[/link] elolvasása.