A házak hőszigetelése ma már nem csak energiatakarékossági, hanem komfortnövelő szempontból is prioritás. A homlokzati hőszigetelési megoldások között a polisztirol alapú szigetelőanyagok, mint az XPS (extrudált polisztirol) vagy EPS (expandált polisztirol), közismertebb nevükön külső hungarocell szigetelés vagy nikecell külső hőszigetelés, kiemelkedő helyet foglalnak el. Ezek a könnyűszerkezetes szigetelőanyagok nemcsak a hőveszteség csökkentésében, hanem az épületek esztétikai megjelenésének formálásában is fontos szerepet játszanak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy miért érdemes az EPS/XPS homlokzati hőszigetelő rendszereket választani a ház külső szigetelésére. Mi a különbség a két polisztirol szigetelő anyag között? Melyik kerüljön a homlokzatra vagy a lábazatra

Mi az a polisztirol szigetelés?

A polisztirol egy szintetikus polimer, amelyet a sztirol monomerek polimerizációjával állítanak elő. Ezt az anyagot gyakran használják hőszigetelő lemezek formájában, mivel jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, könnyen formázható, viszonylag olcsó és hosszú élettartamú.

Mi az az XPS szigetelés?

Az XPS szigetelés extrudált polisztirol habot jelenti, Az XPS előállítása során a polisztirol granulátumot folyamatos extrudálási folyamaton viszik keresztül, amely során kémiai habosítószereket használnak. Ennek eredményeképpen egy zártcellás szerkezetű, nagyon szoros sejtszerkezetű habot kapunk, ami rendkívül jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. 

Mi az EPS szigetelés?

Az EPS, azaz az expandált polisztirol, szintén a polisztirol egy fajtája, amely egy másik típusú hőszigetelő anyag, amelyet előfújással és hőkezeléssel habosítanak, így létrehozva egy könnyű, zártcellás szerkezetet, ami kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bír. Az EPS gyakran ismert hungarocell vagy nikecell néven is.

Miért nevezik hungarocell külső szigetelésnek?

A „hungarocell” elnevezés Magyarországhoz köthető, és eredetileg egy magyar cég védjegye volt, amely először kezdte el gyártani ezt a típusú polisztirol habot. A név az idők során általánossá vált és gyakorlatilag szinonimája lett az EPS-nek Magyarországon.

Nikecell külső hőszigetelés

A „nikecell” szintén egy márkanév, amely egy speciális típusú expandált polisztirol termékekre utal. Ahogy a „hungarocell” esetében, úgy a „nikecell” név is gyakran használják általános elnevezésként az EPS anyagra.

Ezek a termékek népszerűségüket könnyű súlyuknak, jó hőszigetelési képességüknek, valamint egyszerű és gazdaságos telepítési módjuknak köszönhetik. Az EPS vagy XPS szigetelési megoldásokat gyakran alkalmazzák mind új építésű, mind felújított ingatlanoknál, hogy javítsák azok energiahatékonyságát és csökkentsék a fűtési, hűtési költségeket.

Mi a különbség az EPS és az XPS szigetelés között? 

Az XPS általában drágább, mint az EPS, de a magasabb költség kiegyenlíthető a jobb fizikai és hőszigetelő tulajdonságokkal. Az XPS különféle vastagságokban és sűrűségekben érhető el, így széles körben alkalmazható a hőszigetelés különböző területein.

Az XPS szigetelőanyag jellemzően nagyobb szilárdságú és vízállóságú, mint az EPS, és jobban ellenáll a nyomásnak és a nedvesség felszívódásának, ezért gyakran használják olyan területeken, ahol ezek a tulajdonságok különösen fontosak, például nedves környezetben, alapozásnál, fordított tetőknél vagy nagy mechanikai terhelésnek kitett területeken.

XPS (Extrudált Polisztirol) hőszigetelő anyag:

 • Előállítás: Az XPS előállítása extrudálással történik, ahol a polisztirol granulátumot nagy nyomás alatt, folyamatosan kinyomják egy formán keresztül, miközben habosítószerekkel felfújják.
 • Szerkezet: Nagyon szoros, zártcellás szerkezet, ami jobb vízállóságot és alacsonyabb vízfelvételt biztosít.
 • Mechanikai szilárdság: Magas nyomószilárdság, amely ellenállóbbá teszi a mechanikai terheléssel szemben.
 • Vízállóság: Kitűnő vízállósági tulajdonságokkal rendelkezik, így nedves környezetben is megőrzi hőszigetelő képességét.
 • Hővezetési tényező: Általában jobb hőszigetelő képesség az EPS-nél, alacsonyabb hővezetési tényezővel.
 • Költség: Az XPS drágább, mint az EPS, de a magasabb ár ellensúlyozható a jobb fizikai és hőszigetelő tulajdonságokkal.

EPS (Expandált Polisztirol) hőszigetelő anyag:

 • Előállítás: Az EPS gyöngyöket először gőzzel előfújják, hogy növeljék a térfogatukat, majd egy formában hő hatására további felfúvódásra és összehegesztődésre késztetik őket.
 • Szerkezet: Zártcellás szerkezetű, de a cellák közötti részek miatt a vízfelvétel nagyobb lehet, mint az XPS esetében.
 • Mechanikai szilárdság: Általában alacsonyabb, mint az XPS-nél, ezért kevésbé ellenáll a nagy nyomásnak.
 • Vízállóság: Az EPS kevésbé vízálló, így nedvesebb környezetben gyorsabban romlik a hőszigetelő képessége.
 • Hővezetési tényező: Jó hőszigetelő képesség, de általában magasabb hővezetési tényező az XPS-hez képest.
 • Költség: Általában olcsóbb, mint az XPS, ezért költséghatékony megoldás lehet, ahol a mechanikai terhelés nem elsődleges szempont.

EPS és az XPS szigetelés alkalmazási területei: homlokzat, lábazat, belső szigetelés, stb.

Az EPS (expandált polisztirol) és az XPS (extrudált polisztirol) mindkettő polisztirol alapú hőszigetelő anyag, de különböző előállítási módszereik és fizikai tulajdonságaik miatt eltérő alkalmazási területeken használatosak.

 • EPS: Könnyűsúlyú és könnyen kezelhető, gyakran használják belső falak, padlók és alacsony
 • XPS: abb mechanikai igénybevételű helyek hőszigetelésére. A nagyobb szilárdsága és vízállósága miatt tökéletes választás alapozások, fordított tetők, magas mechanikai igénybevételű területek, illetve nedves környezetben való alkalmazásra.

 Íme néhány példa a két anyag tipikus alkalmazására:

XPS (Extrudált Polisztirol) felhasználása – lábazat szigetelés:

Az XPS ideális választás lábazati szigetelésre, mivel kiváló vízállósága és nagy nyomószilárdsága révén ellenáll a talaj nedvességének és a mechanikai terheléseknek. A lábazati szigeteléskor az XPS lemezeket közvetlenül a talajjal érintkező felületeken, a falazat és az alap között helyezik el. Az XPS képes ellenállni a talaj nedvességtartalmának és a hőmérséklet-változásoknak, védelmet nyújtva az alapoknak és a szerkezetnek a páralecsapódás és a fagyások ellen.

EPS (Expandált Polisztirol) felhasználása – külső homlokzati szigetelés:

Az EPS kiválóan alkalmazható külső homlokzati hőszigetelésre. A könnyű súlyú, zártcellás EPS lemezeket a homlokzat felületére szerelik, ahol további védelmet biztosítanak a külső hőmérséklet-ingadozásokkal szemben. Az EPS hőszigetelő rendszerek egyik előnye a könnyű telepíthetőség, valamint az, hogy nem terhelik meg a falazatot, így különösen előnyös lehet meglévő épületek utólagos hőszigetelésénél. Ezen kívül az EPS rendszerek kedvező áron kínálnak hatékony megoldást az épületek energiatakarékosságának növelésére.

Összességében az XPS és az EPS különböző alkalmazási területei a különböző fizikai tulajdonságokból adódnak, amelyek lehetővé teszik, hogy az adott feladatokhoz a legmegfelelőbb hőszigetelő anyagot válasszuk.

Kondi Árpád a polisztirol hőszigetelő rendszert ajánlja (EPS és XPS) a ház külső szigeteléséhez

A kőzetgyapot szigetelést is vállalunk, de személyesen az  EPS rendszert ajánlom a középosztály számára, mivel a polisztirol szigetelőanyag teljesíti az elvárásokat és költséghatékony választás. A kőzetgyapot rendszernek magasabb a presztízse és tűzállósága, de a nyári melegben kevésbé hatékony, és árban is lényegesen magasabb.

A homlokzati hőszigetelés kivitelezője döntő jelentőségű a projekt sikerességében. A megfelelő anyagválasztás mellett a szakértő kivitelezés garantálja az optimális hőszigetelést és az energiatakarékosságot.

 A homlokzatesbelsofelujitas.hu weboldalon további részletes tájékoztatás és szakértői tanácsadás áll rendelkezésre, hogy segítsen a legmegfelelőbb hőszigetelő rendszer kiválasztásában valamint a homlokzat hőszigetelési kivitelezésében. Keressen bizalommal, olvassa el a főoldalon az elégedett vásárlók ajánlóleveleit. 

Polisztirol (EPS, XPS) hőszigetelés – árajánlat kérés>>

Ne maradjon le a pályázati- és a házfelújítási friss infókról, árakról

A feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatónkat: [link]Adatkezelési tájékoztató[/link] elolvasása.